Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2010 16:14 - ЦИТАТ /Благодаря, Мадлена/
Автор: tsvetankov Категория: Други   
Прочетен: 3341 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 20.07.2010 10:26


Лука Ангелов: Винаги съм се изумявал от човешката глупост Вторник, 29 Юни 2010 10:54 | Написано от Мадлена Георгиева
Новини - Общество

 

По време на редовното заседание на Общинския съвет миналия понеделник, една от точките в дневния ред касаеща промяна на статута на сградата, в която от декември миналата година до момента се намира експозицията „Панагюрското златно съкровище в звук и светлина”, предизвика буря в пленарната зала.Идеята на братя Иван и Лука Ангелови е  да бъде създаден смесен музей, а средствата от билетите за вход, да бъдат събирани във фонд, който да финансира обучението на талантливи панагюрски деца. В понеделник Общинският съвет трябваше да разгледа предложение, внесено от кмета Георги Гергинеков, сградата, в която е изложено съкровището, да се преобразува от публична в частна общинска собственост.  По време на дебатите, някои от съветниците попитаха дали е нужна тази промяна на статута и дали не трябва да има становище на експерти от културното ведомство. И още – не трябва ли преди да бъде взето решението за създаване на фондация за подпомагане на талантливи деца, на Общинския съвет да бъде представен проектоустав.

В отговор на тези въпроси, присъстващият в залата Лука Ангелов попита съветниците защо се опитват да пречат на реализирането на една хуманна идея. Той категорично заяви, че съветниците не обслужват интересите на гражданите, а частни интереси.

По време на разгорещения дебат стана ясно и това, че преди дни в общината е постъпило писмо, подписано от „група съветници” без имена, които очевидно застават срещу идеята за съдаването на музей и фондация. Кметът  Георги Гергинеков заяви, че за пръв път му се случва да получава анонимно писмо от общински съветници.  След продължилия повече от час дебат, съветниците все пак взеха решение  да бъде създаден смесен музей, като на кмета бе възложено да предприеме необходимите действия.

 

Господин Ангелов, как ще коментирате решението на Общинския съвет?

Не знам какво са решили. Не ме интересува. В случая нещата опират до абсолютно нежелание да се върви напред. Не останх с впечатлението че ще стигнат до някакво решение. Според мен има решение, когато то е градивно. В случая няма срок, няма дата и не се знае кой какво иска. Затова им казах – решете каквото искате. Репликата на скъровището е там и ще стои – извън мен, извън вас. Но не искам да се пречи на една повече от добра идея. Не искам да се пречи на нещо да се случва, не на мен и не на тях, а на децата на Панагюрище. И затова така го искам – никой да не може да променя каквото и да било, дори и аз. Вметнах  и още нещо. Казах им „Момчета, тук се вършат едни дребнички неща – откакто почина жената на брат ми, стимулират се добрите ученици в училище „Професор Марин Дринов. И знаете ли защо се случва? Защото никой не съм питал. ” Само един от общинските съветници  знаеше за това. Всички останали стояха и мигаха на парцали.

Смятате,че има съпротива срещу това, което правите, но на какво, според Вас, се дължи?

Да, има съпротива и част от причините са абсолютно неразбиране и желание просто да се опонира. Но незнайно на какво. Другата причина е, че се издават някакви тъпи команди, а съветниците са строени по височина и по цвят.  По време на сесията не се обърнах към тях с „общински съветници”, а с „граждани”, защото може би не е мое право да коментирам, но те днес са общински съветници, но утре няма да бъдат и ще останат само граждани. Надявам се,че са ме разбрали правилно. Защото човек трябвя дя има усещането, че носи някаква отговорност първо за себе си, което предполага,че може да носи отговорност и за малко по-широк кръг – семейство, приятели, кръг от колеги, кръга на населеното място, в което живее, а по-нататък – в областта и държавата. Казвам го в градивен план, защото ако нямаш такъв начин на мислене, такъв начин на усещане, след ден, два, пет...година, ставаш свидетел на нещо, което дори и ти не го приемаш, но така или иначе го осъзнаваш. И се срамуваш да го признаеш. Вчерашният случай беше такъв – на всички им е ясно за какво става въпрос, но се срамуват да го признаят. Аз съм дълбоко убеден, че те знаят за какво става въпрос.

Имате предвид писмото, подписано от името на група съветници?

Да и затова поисках да разбера кои са тези „група общински съветници”? Кои са против това на някой детето му, което е талантливо,  да има шанса да учи в чужбина? Какво е лошото едно, две или пет деца от Панагюрище да знаят, че някой ги наблюдава, цени и оценява? Убеден съм,че когато на някой му покажеш, че се интересуваш от него и цениш труда, който полага, той ще влага още повече старание и ще се стреми към още по-високи постижения.  Затова им казах по време на сесията – аз не съм интересен и вие не сте интересни. Това, което искам да направя е талантливите деца на този град да имат своя шанс. Нещата не зависят нито от вас, нито от мен. Има закон, има министерство, има разрешителен режим, и ние вече сме никои. Убеден съм, че не ме разбраха. Защото те държат да са „някои”, а основната идея е от тук нататък никой да не бъде „някой”, но те не я разбират. Фондация ще бъде създадена и нещата ще са уредени така, че никой да не може да влияе. Дори и аз! Защото утре пак там, в сесийната зала, ще се изправят някакви умници и ще кажат „Ама защо да даваме тези пари на това дете? Я да платим в музея заплатите и вместо 300 да ги направим 400 лева, примерно. Не може така да бъде! Имаме някаква даденост – имаме музей, защото аз това го приемам за даденост. Имаме една емблема на  града и тя се намира в този музей – златното съкровище. Намирам за безкрайно глупаво това да не се осъзнава и разбира, защото всяко нещо, което се прави, трябва да се помисли каква е ползата от него. Защото музеят е бил преди нас, ще бъде и много след нас.

Когато се роди идеята, предполагахте ли,че ще се сблъскате с тези проблеми?

Да, разбира се,че предполагах. Не се чувствам изненадан. Но винаги съм се изумявал от човешката глупост.

 

А репликата на съкровището чисто документално ще бъде ли оформена като дарение?

Не. Не смятам,че е нужно. Решил съм, направил съм го.  Аз не съм го взел в къщи това съкровище. Ето оставил съм го - то е там, в музея. Казах на съветниците - каквото искате, това решавайте. Но най-важното условие е всичко да бъде направено така, че да бъдат подпомагани децата и никой да не може да промени това.

Бяхте доста рязък в изказванията си по време на сеията...

Много добре знам и осъзнавам,че съм бил рязък, но го направих умишлено.

 

 

ПИСМОТО

До Председателя

На Общински съвет Панагюрище

Копие: Постоянна комисия ОКМДС

 

 

1.На 25.11.2009г. Общинският съвет-Панагюрище с протокол №31,решение №346, приема следните решения: 1.1.Дава съгласие дарената реплика на Панагюрското златно съкровище от Иван и Лука Ангелови да бъде предоставена на ГИМ Панагюрище за безвъзмездно ползване. 1.2.Същата да бъде експонирана в една от сградите на ГИМ.

В документацията на ОС не беше намерено предложение с мотивите на Кмета на Общината по въпроса до ОС/вх.№ОС-02-547/18.11.2009Г./и двустранно подписан договор за дарението. Също така не е предоставено решение или заповед от Министерство на културата, се дава съгласие за изработване на репликата.

2. На 31.03.2010г. Общински съвет-Панагюрище, с протокол №38, решение №407, приема следните решения: 2.1. Допълва т.78 от Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услугите на територията на община Панагюрище със следния текст: Такса за посещение на експозицията „Панагюрско златно съкровище” – входен билет за деца – 2 лв., за възрастни – 4 лв.,за групи над 10 човека – 20% намаление. 2.2. Постъпленията от входни билети от посещения на експозицията да се изразходват само за нейната издръжка.

В горното решение не е ясно на кого се разрешава това – на музея, на общинска администрация или на братя Ангелови, тъй като няма документи за дарение и не е ясно какво се дарява. Комисия БИО гласува „Против” това предложение на Кмета на Общината /Протокол №112/, като взима следното решение: Размера и начина за събиране на таксите за входен билет на експозицията „Панагюрско златно съкровище”да се определи след представянето на цялостен проект.Въпреки това е взето под внимание становището на водещата комисия ОКМДС/Протокол №99 и 100/. На тази база започва събирането на входни такси, като не се знае кой ги събира, къде отиват и за какво се изразходват събраните средства.

........

На 27.05.2010г.в ОС –Панагюрище е внесено писмо от Кмета на Общината/вх.№ОС-02-249/27.05.2010Г./с което се предлага на заседание на ОС да бъде прието следното решение: 4.1.На основание чл.6,ал.1 от ЗОС да бъде преобразувана от ПОС в ЧОС масивна сграда с площ 120 кв.м.,представляваща част от Градския исторически музей, находящ се в кв.57 по плана на Панагюрище.

С това предложение на Кмета на Общината се правят следните нарушения: Нарушение№1 – На практика липсва причина за преобразуване на ПОС в ЧОС масивна сграда с площ 120 кв.м., представляваща част от Градски исторически музей, тъй като основанието за това чл.6, ал.1 от ЗОС не е налице. Сградата не е сменила своето предназначение, същата се използва за изпълнението на функциите на органите на местното самоуправление и местната администрация.Очевидно по този начин се цели осигуряване на възможност за реализиране на последващо разпореждане с имота  полза на трети лица.

.....

Основни изводи: 1. Констатират се сериозни неясноти относно статута на дарената реплика/копие/на Панагюрското златно съкровище от Иван и Лука Ангелови. Към настоящия момент не са предоставени съответните документи, с които се разрешава изработването на репликата.;2.Не е представен двустранно подписан договор за предоставяне на дарението, с който се уреждат взаимоотношенията между страните.; 3.В случай,че не е налице такъв договор за дарение,взетите решения на ОС на пракитка са необосновани, незаконни и манипулирани. В тази посока на мисли трябва да се потърси отговорност за това кой е дал разрешение и на какво основание за извършването на преустройство на общинска собственост и откриването на експозиция.;4.С направеното предложение от Кмета на Общината/вх.№ОС-02-249/27.05.2010Г./е налице опит за груба манипулация на ОС. Предлаганият проект за решение противоречи на основните разпоредби на Закона за общинската собственост и Наредбата за реда за придобиване,управление и разпореждане с общинско имущество на Общински съвет-Панагюрище.;5.Хронологията на събитията показва очевиден стремеж от страна на Кмета на Общината за удовлетворяване на частен интерес чрез използване на публична общинска собственост.

Предложения:

1.Да бъде предоставена цялата кореспонденция между представителите на Министерство на културата и Община Панагюрище; 2. Да бъде представено разрешение или заповед на Министерство на културата,с което се дава съгласие за изработване на реплика на „Панагюрско златно съкровище” на основание чл.177,ал.2 от Закона за културното наследство.;3.Да се представи двустранно подписан договор за дарение от братя Иван и Лука Ангелови на „Панагюрско златно съкровище”, с който се уреждат взаимоотношенията между страните.;4.Да се представи документ за оценка от специалисти съгласно закона, какво представлява т.нар.”дарение”на братя Ангелови, кой го е изработил, от какъв материал е то, съответствие на оригинала като културна стойност и други.; 5. Да се представи справка за събраните приходи от входна такса, от която да е видно кой ги събира и за какво се изразходватсъбраните средства.;6. Да не се разглежда предложението на Кмета на общината /вх.№ОС-02-249/27.05.2010Г./до осигуряването на горните документи.; 7. След предоставяне на поисканите документи по т.1-5 по-горе,да се направи анализ на фактическото състояние на въпроса и при необходимост да се търси отговорност от съответните лица.

09.06.2010г.

Група общински съветници

 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. net - :)
31.08.2010 20:37
С какъв статут е сградата не е важно. В момента сградата е едно архитектурно недомислие и направо грозяща на фона на общият архитектурен стил на историческия комплекс.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tsvetankov
Категория: Други
Прочетен: 541136
Постинги: 82
Коментари: 61
Гласове: 6813
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930