Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2008 12:56 - Открийте разликите!.......А пустите му Панагюрци си мълчат !....ИЛИ НЕ...Интервю на usmivkata
Автор: tsvetankov Категория: Други   
Прочетен: 3975 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2008 23:12


Панагюрското златно съкровище
ще бъде показано по време на
пролетния панаир в Пловдив
Копие на Панагюрското златно съкровище ще бъде показано по време на 28-мия Международен панаир на потребителските стоки и технологии в Пловдив, който се открива утре. При изключителни мерки за сигурност днес то бе докарано в палата 6, където ще бъде аранжирано. Съкровището се експонира за втори път на територията на Международния панаир - Пловдив поради големия интерес към него, уточни Катя Янева, ръководител на отдел "Пресцентър" на панаира. Панагюрското златно съкровище представлява сервиз за вино и се състои от 9 съда - ритони за вино и блюдо за храна, изработени от 23 каратово злато, тежащи общо 6,1 кг, припомни Янева. Установено е, че съдовете са изработени в град Лампсакос, на брега на Мала Азия в края на 4 и началото на 3 век преди Христа, съобщава БТА. Украсата на ритоните изобразява митологични сцени свързани с известни герои от древността, в това число и пир в чест на сватбата на Дионис с критската принцеса Ариадна. То е открито близо до град Панагюрище през 1949 г. от трима братя, които копаели глина за местната тухларна. Предполага се, че сервизът е принадлежал на местен тракийски владетел на племе, което е населявало земите край днешния гр.Пазарджик. От 1989 г. досега съкровището пътува по света и е посетило музеи и галерии на над 40 държави при огромен успех. Съкровището ще остане през цялото време на пролетното изложение - от 12 до 17 май. То ще бъде под изключително силна охрана чрез датчици, камери и хора, като се сигурността му се гарантира, без това да пречи на хората спокойно да го разгледат, каза още Катя Янева.

Божидар Димитров: Оригиналът на Панагюрското златно съкровище не е напускал НИМ
      Оригиналът на Панагюрското съкровище от 23-каратово злато не е напускал витрината си в музея, не е изложен в Пловдивския панаир и няма и капка намерение да пътува през есента за Испания, съобщи за Агенция “Фокус” директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. „Ръководството на Националния исторически музей разбира необходимостта от реклама на Пловдивския панаир, едно тъй важно за България и българската икономика изложение, но смятаме, че това не бива да става за сметка на посетителите на Националния исторически музей”, бе категоричен Божидар Димитров.
   
12 Май 2008г. http://www.bgfactor.org/news.php?cm=13&nid=40725
БНР поглед страната
Публикувано на 11 Май 2008 в 12:43 BG

 

 
Запази Отпечатай Изпрати
 
Панагюрското златно съкровище бе експонирано в 6-та палата на Пловдивския панаир
Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
При засилени мерки за сигурност Панагюрското златно съкровище беше експонирано в 6-та палата на пловдивския панаир. След откриването утре на пролетното изложение, в продължение на седмица посетителите ще могат да се наслаждават на уникалните златни предмети, гостували в музеите и галериите на повече от 40 града по света. 9-те предмета, направени от 23 каратово злато, които са част от експозицията на пловдивския Археологически музей, бяха поставени днес в бронирана витрина. Панагюрското съкровище се състои седем ритона за вино, една амфора и блюдо за храна с общо тегло 6 кг и 100 грама. Изработени са в малоазийски град по време на елинистичната епоха (втората половина на ІV - първата половина на ІІІ в. преди Христа). Съкровището е намерено в частно лозе в края на 1949 г., на два километра от Панагюрище. Уникалната находка е открита случайно от трима братя, които копаели глина за местната керемидена фабрика.

След пловдивския панаир Панагюрското златно съкровище, ще бъде представено в българския павилион на Световното изложение в Сарагоса, Испания, а през септември 2008 г. ще гостува в Сапоро, Япония.
http://www.bnr.bg/Horizont/News/Cor_BG/Postings/0511+-+sakrovishte.htm         Показват Панагюрското златно съкровище на панаира Мария Троева http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=244077 16 април 2008 16:04 Принтирай   Изпрати   Панагюрското златно съкровище ще бъде показано в рамките на Пролетния панаир от 12 до 17 май в Пловдив, преди да замине за ЕКСПО-то в Сарагоса, съобщават от националния изложбен център . Деветте уникални съда ще бъдат експонирани в бронирани витрини и при изключителни мерки за сигурност в палата 6 на панаирния комплекс, където по същото време ще се проведе Изложбата на общините в България. Деветте съда от 23-каратово злато - седем ритона за вино, амфора и блюдо за храна, са с общо тегло 6 кг и 100 грама. Изработени са в малоазийския град Лампсак по време на елинистичната епоха ( втората половина на ІV – първата половина на ІІІ в. преди Христа). Гостите на ПРОЛЕТ 2008 ще са първи от стотиците хиляди европейци, които ще могат да се насладят на Панагюрското съкровище. От 14 юни до 14 септември то ще бъде акцент българския павилион на Световното изложение в Сарагоса. Международен панаир Пловдив е организатор на националната експозиция на България на ЕКСПО 2008, в което ще участват 104 държави. Тя презентира традициите на страната, нейните водни богатства и природни красоти, съвременни възможности за балнеотуризъм и водни спортове, тъй като темата на изложението е „Вода и устойчиво развитие”.  

.......А пустите му Панагюрци си мълчат !

.........................................


Не съм прав!!!


Интервю на usmivkata  

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров:

В Панаира охраняват медни ламарини. Оригиналното Панагюрско злато не е мърдало от НИМ



Интервю на usmivkata 

 

-Господин Димитров, Вие опровергахте информацията, че съкровището,изложено на Пловдивския панаир е оригиналното Панагюрско злато. Как ще коментирате случая?

 

-         Хитър рекламен трик. Всеки може да прави и да се рекламира както си иска. Разбирам, че Пловдивският панаир е важно за страната ни изложение, но в случая от начина, по който информацията беше поднесена, се накърняват интересите на НИМ, който се грижи за съкровището и харчи пари за охраната му. В тази връзка направих уточнението пред медиите, за да се знае, че оригиналното Панагюрско съкровище не е напускало Националния исторически музей.

-          

-         Като споменахте охрана, бе кцентирано върху засилената охрана на съкровището, което в момента е изложено в Панаира...

-         Явно и това е част от рекламната кампания. В Панаира е изложено копие на Панагюрското съкровище.  Копието  принадлежи на  Пловдивския археологически музей. Така, че ако има специална охрана, то тя пази медни ламарини. Оригиналното съкровище е в НИМ.

-         До колко е вярна в такъв случай информацията, че съкровището ще бъде изложено в чужбина?

-         Ами оригиналното Панагюрско съкровище ще напусне пределите на страната ни, но не в посока Испания, както бе съобщено в медиите. За Испания най-вероятно ще отпътува копието от Пловдивския археологически музей. Оригиналът вероятно  в края на есента ще  замине за Япония, на една голяма едногодишна изложба в четри японски града .

-         Знаете ли колко ще спечели държавата от гастрола на Панагюрското злато?

-         Предполагам около 1,5 млн. лв.

-         Знаете ли за какво ще бъдат използвани тези пари?

-         Да. За реставрация на Александровската гробница.


 И на финала...
 Кой лъже и кой казва истината - съдете сами. Аз предлагам, като ще си играем на жмичка, да въведем нов почин за привличане на туристи в  България: Всеки музей - с Панагюрско съкровище! 
Току виж - избием рибата с невиждан туристически наплив.

Интервю на usmivkata 




Гласувай:
0



1. usmivkata - :)
18.05.2008 16:39
tsvetankov,длъжна съм да отбележа, че твоя е главната заслуга за интервюто и последвалия го постинг по темата в блога ми. Истината е,че научих за скандала точно от теб.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tsvetankov
Категория: Други
Прочетен: 538120
Постинги: 82
Коментари: 61
Гласове: 6812
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031